Home / HABERLER / Gölgesizler İsveç’te

Gölgesizler İsveç’te

Invånarna i en avlägsen turkisk bergsby börjar plötsligt försvinna, den ena efter den andra. Barberaren Cngl Nuri, till exempel, och den vackra Güvercin, Reşits dotter, som verkar ha blivit bortrövad. Byfogden tar det på sin lott att utreda händelserna, men försvinner till slut även han. Bland byborna sprider sig panik och galenskap, och livet i byn tar sig allt märkligare uttryck.

Hasan Ali Toptaş roman De skugglösa rör sig med tvära kast och långsamma glidningar mellan berättelsens olika verkligheter – mellan staden och landsbygden, mellan det naturtrogna och det surrealistiska, mellan nu och då. De skugglösa, som gavs ut i Turkiet 1995, har blivit en kultroman i hemlandet, där den även har filmatiserats.

Hasan Ali Toptaş, född 1958 i den turkiska industristaden Buldan, tillhör Turkiets mest omskrivna och innovativa samtida författare. Han har givit ut sex romaner och ett antal novellsamlingar och belönades 2006 med det prestigefulla Orhan Kemal-priset. De skugglösa är den första av Toptaş romaner som översatts till svenska.

»En turkisk Franz Kafka.«
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Recension i P1:s Kulturnytt

Författare:
Hasan Ali Toptaş
Sidantal:
236 sidor
Översättning:
Annika Svahnström
Formgivning:
My Hellsten
ISBN:
978-91-87179-12-9
Kaynak: http://tranan.nu/bocker/de-skugglosa/

About editor

Check Also

“Ben Bir Gürgen Dalıyım” Yeni Baskısıyla Everest Yayınlarında

Ben Bir Gürgen Dalıyım; yemyeşil umutların, horgörülen ufukların, kaybedilen zamanların, bitmeyen zulüm çarklarının, ama asla sönmeyen bir inancın hikâyesi…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir